معاون وزیر راه و شهرسازی خبر داد:
افتتاح مسیر قزوین- بویین زهرا- ساوه در آینده نزدیك
به گزارش هم ماشین معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی از افتتاح فاز چهارم و پایانی كریدور شمال به جنوب كشور به طول ۱۳۵ كیلومتر در آینده ای نزدیك اطلاع داد.
به گزارش هم ماشین به نقل از وزارت راه و شهرسازی، مهدی عبوری در مراسم معارفه و تكریم مدیركل راه و شهرسازی استان قزوین با اشاره به كریدور شمال به جنوب كشور اظهار داشت: مسیر قزوین- بویین زهرا- ساوه بزرگراهی است كه چهار آزاد راه قزوین-رشت، كرج-قزوین، ساوه-همدان و ساوه-سلفچگان را به شكل شبكه ای به هم وصل می كند كه از یك سو بار ترانزیت شمال و شمال غرب كشور را به مركز و جنوب كشور می رساند و از سویی بعنوان كمربندی استان های تهران و البرز عمل می كند.
او طول فاز قزوین-بویین زهرا-ساوه را ۱۳۵ كیلومتر اعلام نمود و اظهار داشت: این فاز حلقه مفقوده این كریدور بود كه در آینده ای نزدیك افتتاح می شود. با تكمیل این فاز، خطرناك ترین مسیر ترانزیتی كشور ساماندهی و به یكی از امن ترین مسیرهای كشور تبدیل می شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به موقعیت جغرافیایی استان قزوین ابراز امیدواری كرد: بزرگراه تهران-قزوین-ساوه و بویین زهرا، كریدور شمال به جنوب را در بخش های بار و مسافر از مركزیت قزوین عبور خواهد داد و می تواند ظرفیت بسیار بالایی را در حمل و نقل و ترانزیت كشور رقم بزند.
توسعه با آغاز به كار راه آهن قزوین- زنجان
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اتفاقات بزرگ رقم خورده در بخش توسعه حمل و نقل ریلی، اظهار داشت: در اوایل سال جاری شاهد افتتاح راه آهن قزوین به رشت بودیم و افتتاح راه آهن قزوین به زنجان می تواند كمك بزرگی به توسعه بخش زیربنایی حمل و نقل داشته باشد.
وی اضافه كرد: امروز اگر مقرر است با عنایت به تحریم های ظالمانه و سیاست های كلان كشور كه مورد تایید مقام معظم رهبری قرار گرفته و ابلاغ گردیده است، اتكای ما به نفت كم شود و اقتصاد مقاومتی را بعنوان یك اقتصاد درون زا مورد توجه قرار دهیم، سیاست های وزارت راه و شهرسازی هم باید منطبق بر این سیاست ها باشد.
تی اودی، طرح مهم قزوین
عبوری توسعه شبكه حمل و نقل را از خصوصیت های بارز سیاست های جدید نظام برشمرد و اظهار داشت: طرح تی اودی شركت راه آهن را اتفاق بزرگ در استان قزوین و طرحی بسیار مهم، جامع و اثرگذار برای توسعه راه آهن كشور است كه بر اساس آن در كنار یكی از قدیمی ترین ایستگاه های كشور كه قریب به ۸۰ سال از راه اندازی آن می گذرد، مراكز اقامتی، خدماتی، رفاهی و درمانی با حمایت بخش خصوصی و مصوبات ملی و استانی بر اساس توسعه گردشگری شكل خواهد گرفت.
وی بار دیگر بر ظرفیت های بالقوه استان قزوین اشاره نمود و از مدیران خواست برای توسعه استان و ایجاد اشتغال برنامه ریزی كنند چونكه این استان ظرفیت های بسیاری در بخش های مختلف دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی از مدیران راه و شهرسازی استان خواست كه برای نیل به اهداف كالبدی، فرهنگی و اجتماعی با سایر دستگاه های استان همكاری و استان قزوین را به شرایطی بهتر نائل كنند.
باغستان های قزوین آب رفته
عبوری با ابراز تاسف از كاهش مساحت باغستان های استان از شش هزار و ۵۰۰ به دو هزار و ۵۰۰ هكتار، بخشی از این كاهش را متوجه اقدامات اداره كل راه و شهرسازی استان دانست و عنوان كرد: برای انجام كارهای زیربنایی و پروژه های عمرانی نباید محیط زیست را از میان ببریم و باید توجه ویژه ای به پیوست محیط زیستی طرح ها و پروژه های عمرانی داشته باشیم.
پروژه ای عمرانی بدون پیوست محیط زیستی، تخلف هستند
وی با اشاره به اینكه اگر یك پروژه عمرانی پیوست محیط زیستی نداشته باشد یك تخلف است، از غلبه حواشی بر متن و بی توجهی های محلی در این زمینه گلایه نمود و خطاب به مدیران راه و شهرسازی استان اظهار داشت: مدیران راه و شهرسازی باید یك حرف واحد را در شورای هماهنگی استان بزنند.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت راه و شهرسازی همینطور خطاب به مدیركل جدید راه و شهرسازی استان قزوین تصریح كرد ضمن توجه ویژه به شایسته سالاری و معیشت كاركنان در این اداره كل، تعامل مناسب با سازمان های مختلف و نهادهای ناظر را در دستور كار خود قرار دهد.
ورود نیروهای غیراستانی ممنوع
وی سرمایه اجتماعی را مهم ترین اولویت و داشته یك سازمان خواند و به مبارك قدم سفارش كرد: هیچ نیروی خارج از استان به اداره كل راه و شهرسازی استان ورود نكند؛ بلكه از نیروهای توانمند، باتجربه و جوان و هم بنا به سفارش وزیر راه و شهرسازی استفاده از ظرفیت بانوان استفاده گردد.
اقدام ملی، بزرگ ترین طرح مسكنی دولت
عبوری سپس به طرح بزرگ اقدام ملی تولید مسكن بعنوان یكی از رویكردهای جدی و مهم وزارت راه و شهرسازی در دوره فعلی پرداخت و تصریح كرد: قریب به ۴۰۰ هزار واحد مسكونی بر اساس این طرح ایجاد می شود كه فراخوان ثبت نام آن از ۱۸ آبان ماه به صورت رسمی و از راه سامانه وزارت راه و شهرسازی در ۱۰ استان شروع می شود.
ابرار، بزرگترین طرح جاده ای كشور
وی با اشاره به اینكه امیدواریم استان قزوین در مرحله بعدی كار را شروع كند، سهمیه این استان از طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسكن را ۹ هزار و ۸۰۰ واحد اعلام نمود و اظهار داشت: طرح ابرار را اقدام بزرگ دیگر وزارت راه و شهرسازی برشمرد كه با دستور وزیر راه و شهرسازی و همت سازمان راهداری در دستور كار قرار گرفته كه اتفاق بزرگی در حوزه راه روستایی است.
عبوری با اشاره به اینكه تصمیم وزیر راه و شهرسازی این بوده است كه در طول اجرای این طرح از امكانات اداره كل راهداری شامل چند هزار ماشین آلات سنگین در تمام فصول برای بهسازی و راهسازی حوزه های روستایی استفاده شود، اضافه كرد: اقتصاد مقاومتی هم چیزی جز این اقدام و استفاده بهینه از امكانات و سرمایه ها موجود نیست.
او با اشاره به اینكه قزوین یكی از مهم ترین استان های ایران در راه جاده ابریشم است، تصریح كرد: استان قزوین از موقعیت استراتژیك و خاصی در بین استان های كشور برخوردار می باشد به صورتی كه از یك سو در راه شاهراه شرق به غرب و از جانب دیگر در راه كریدور شمال به جنوب قرار دارد. از این منظر این استان نقش محوری در ترانزیت و حمل و نقل كشور ایفا می كند.
به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، عبور مهم ترین كریدور ریلی شمال به جنوب كشور از قزوین كه یكی از كریدورهای شریانی منطقه هم به حساب می آید، اهمیت استان قزوین را دو چندان می كند.
او با اشاره به اینكه سیاست وزارت راه و شهرسازی تكمیل شبكه حمل و نقل در كشور است، اظهار داشت: در این زمینه اولویت با استان هایی است كه در راه ترانزیت كشور قرار دارند و استان قزوین هم به علت برخورداری از موقعیت استراتژیك از این قاعده مستثنی نیست.
آمادگی برای مهار سیلاب ها
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینكه شمال استان قزوین به علت داشتن گردنه های صعب العبور و برفگیر نیازمند توجه بیشتری است، اظهار داشت: با عنایت به آغاز فصل بارش ها، اداره كل راهداری و حمل و نقل جاده ای باید از الان برنامه ریزی و پیشبینی دقیق و به هنگام برای استقرار تیم های راهداری و برف روبی در نقاط حساس و احتمالی داشته باشند. از دیگر موارد مهم در فصل بارش ها مهار آب های سطحی و پیشگیری از وقوع سیلاب، تخریب پل ها و انسداد مسیرهای صعب العبورها است كه این هم باید در دستور كار مدیران استانی قرار گیرد. در این زمینه توجه ویژه به پاكسازی دهانه پل ها ضروری می باشد.
عبوری با اشاره به اینكه هدف ما كنترل حوادث ناشی از شرایط جوی است، اضافه كرد: در این زمینه، وزارت راه و شهرسازی از تجهیز استان های برفگیر با هدف روان سازی تردد حمایت می كند.
او با اشاره به اینكه استان قزوین از سرانه شبكه آزادراهی، بزرگراهی و راه اصلی بالایی نسبت به میانگین كشوری برخوردار است، اضافه كرد: با این وجود برنامه وزارت راه و شهرسازی توسعه زیرساخت های حمل و نقل این استان است چونكه این استان جایگاه خاصی در شبكه حمل و نقل و ترانزیت كشور دارد. علاوه بر این توسعه ترانزیت و بازتعریف شبكه حمل و نقل ایران با هدف بی اثركردن تحریم های ظالمانه امری ضروری می باشد.
تاكید وزارت راه و شهرسازی بر پاسداشت محیط زیست
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی با تاكید بر این نكته كه یكی از طریق های مدنظر در این استان، اتصال قزوین به شمال كشور از راه الموت است، اظهار داشت: این منطقه یكی از بكرترین مناطق ایران به شمار می آید. ازاین رو ضروریست مدیران استانی، پیمانكار و مشاور این پروژه، توجه حداكثری به مسائل زیست محیطی در ساخت این مسیر داشته باشند و وزارت راه و شهرسازی هم با شدت پاسداشت محیط زیست را بخصوص در راه قزوین الموت تنكابن پیگیری می كند.
اولویت اصلی دولت بازآفرینی است
عبوری سیاست محوری دولت را بازآفرینی شهری اعلام نمود و اظهار داشت: مدیران بخصوص شهرداران استان قزوین به لزوم و اهمیت بازآفرینی شهری واقفند. استان قزوین به علت پیشینه تاریخی و فرهنگی جایگاه والایی در بازآفرینی شهری دارد. ازاین رو مدیركل اداره راه و شهرسازی باید با جدیت تشكیل ستاد بازآفرینی شهری استان، تصویب و اجرای مصوبات ستاد را پیگیری كند. بازآفرینی سرای سعدالسلطنه نشان از تدبیر و هم افزایی مدیران استانی دارد اما وضعیت بافت های فرسوده و ناكارآمد استان نیازمند شتاب بخشی به اجرای بازآفرینی شهری است كه در نتیجه تداوم هماهنگی و هم افزایی مدیران محقق می شود.
او با تاكید بر اینكه معاون عمرانی استاندار نقش كلیدی در شتابدهی به بازآفرینی بافت های فرسوده دارد، اضافه كرد: وزارت راه و شهرسازی تمام ظرفیت های خویش را به میدان می آورد تا برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار به نحو احسن اجرا شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی یكی از مهم ترین تكالیف مدیركل جدید راه و شهرسازی استان قزوین را تحقق سهم استان در طرح اقدام ملی تولید مسكن دانست و تصریح كرد: مدیركل باید تمام ظرفیت های راه و شهرسازی را تا به دست آمدن نتیجه مطلوب به كار گیرد. علاوه بر این معاون عمرانی استان هم با تمام توان و با استفاده از امكانات دستگاه اجرایی استان برای تحقق وعده دولت تدبیر و امید تلاش كند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب