اقتصاد دریا باید به جدیت بررسی شود
به گزارش هم ماشین، رئیس کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: در لایحه برنامه هفتم توسعه، احکام خوبی از جانب دولت و وزارت راه برای سازمان بنادر و دریانوردی، گنجانده شده و جایگاه سازمان بنادر و دریانوردی ارتقا خواهد یافت.
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، توسعه دریا محور و اقتصاد دریا که اخیراً بیشتر از پیش مورد توجه قرار گرفته که تعریف اقتصاد دریا محور در ادبیات جهانی عموماً با عنوان اقتصاد آبی یا Blue Economy از آن یاد می شود به معنای استفاده پایدار از ظرفیت منابع و گستره های آبی شامل اقیانوس ها، دریاها، دریاچه ها و جزایر برای رشد اقتصادی، بهبود وضعیت معیشت و ایجاد اشتغال و درنهایت افزایش تولید ناخالص داخلی تعریف می گردد. مناطق ساحلی بستر فعالیتهای عظیم اقتصادی و اجتماعی به حساب می آید، بگونه ای که حدود دو سوم جمعیت جهان در محدوده ۶۰ کیلومتری حاشیه دریاها استقرار یافته اند و بیشتر از ۸۰ درصد از شهر های بزرگ جهان که امروزه بعنوان قطب های تجاری شناخته می شوند، در مناطق ساحلی قرار دارند.
در ایران بیشتر از ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل اصلی، جزیره ای و رودخانه ای داریم، اما سهم بسیار پایینی در GDP ایران از حوزه کسب وکارهای دریایی است؛ بنابراین اخیرا به اهمیت اقتصاد دریا محور تاکید گردیده است. تاکید رهبر معظم انقلاب به توسعه دریا محور در برنامه هفتم توسعه
شهریور ماه سال قبل (۱۴۰۲) سیاست های کلی برنامه هفتم از جانب مقام معظم رهبری ابلاغ گردید که در بند ۱۱ آن به تحقق سیاست های کلی آمایش سرزمین با عنایت به مزیت های بالفعل و بالقوه و اجرایی ساختن موارد برجسته آن با توجه ویژه بر دریا، سواحل، بنادر و آب های مرزی تاکید گردید. با عنایت به دغدغه های رهبر معظم انقلاب در مبحث توسعه شهر های ساحلی که جز سیاست های نظام است، طرح های مطالعاتی که برای مناطق شرق استان تعریف شده در توسعه فرهنگ عمومی مناطق ساحل نشین هم اثرگذار خواهد بود.
رهبر انقلاب اسلامی ضمن اشاره به سوابق دریانوردی ایرانی ها در گذشته که سبب انتقال فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی به مناطق دیگر دنیا شد، گفتند: علیرغم این سابقه و سواحل طولانی دریایی در شمال و بخصوص جنوب ایران، فرهنگ استفاده از فرصت های دریا در کشور مورد غفلت واقع شده و باید به فرهنگ عمومیِ مردم تبدیل گردد.
ادامه تأکیدات رهبری سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان ششم آذرماه بخشنامه خط مشی ها و چارچوب کلان برنامه هفتم توسعه را ابلاغ نمود که در موضوعات کلیدی آن، به رشد اقتصادی عدالت محور با رویکرد ارتقای بهره وری با تاکید بر اقتصاد دریا محور اشاره شده، چون که موضوع هایی مانند انرژی و ترانزیت یا اقتصاد دریا محور که موتور محرکه و کانون رشد اقتصادی و افزایش تولید هستند.
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، از طرفی استفاده از سواحل دریا و امواج آن بعنوان منبع تولید برق یا ورزش های تفریحی، فعالیتهای گردشگری در ساحل یا اعماق دریا و آب درمانی از مهم ترین منابع اشتغالزایی محسوب می شوند، بطوری که به ازای ایجاد یک شغل در قسمت اقتصاد دریایی، چهار شغل جانبی ایجاد می شود.
همچنین مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اخیر با تکیه بر توسعه اقتصاد دریا، اظهار داشت: اقتصاد دریا محور اگر در اولویت اول نباشد، در اولویت دوم و سوم هنگام مذاکرات ما با سایر کشورها و کشورهای همسایه است و مقامات مسئول از ما در رابطه با این صنعت، افق هایی که ترسیم کردیم برای این صنعت، از ما سوال می پرسند و حتی از ما جلوتر خودشان پیشنهاد می دهند و اعلام تمایل می کنند و اینها همه نشان داده است که اقتصاد دریا دارای اهمیت زیادی برای کشورمان ایران است.
همراهی مجلس با برنامه ها و اهداف سازمان بنادر
رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر با تکیه بر این که در تمامی کشورهای دنیا، شهر های بزرگ با اقتصاد قوی در کنار نوار ساحلی قرار دارند اظهار داشت: تا به امروز نتوانسته ایم به خوبی از اقتصاد دریا در کشور استفاده نماییم و متأسفانه نه تنها نتوانسته ایم به خوبی از اقتصاد دریایی کشور استفاده نماییم بلکه محروم ترین طبقه جامعه هم در نوار ساحلی سکونت دارند.
رضایی کوچی با تاکید بر این که باید فهم درستی از اقتصاد دریا محور در کشور ایجاد و شناخت خوبی نسبت به این مفهوم ایجاد شود، اظهار نمود: بنادر ایران از نظر فیزیکی شرایط خوبی دارند اما به بهترین شکل از نقش تجاری آنها، استفاده نشده است.
وی ضمن اشاره به این که مقام معظم رهبری به درستی به مقوله اقتصاد دریا محور اشاره کرده اند، اظهار داشت: سازمان بنادر و دریانوردی از ظرفیتهای بسیار بالایی برخوردار می باشد و می تواند در اقتصاد کشور نقش قدرتمندی ایفا کند و اقتصاد دریا محور با عنایت به تأکیدات و منویات مقام معظم رهبری، نیازمند تبیین و تحقق است.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به این که بر مبنای منویات مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد دریا محور باید به این مقوله در برنامه هفتم توسعه توجه جدی شود، اظهار داشت: در عین حال باید شاهد ارتقای جایگاه سازمان بنادر در رونق اقتصادی کشور باشیم.
رضایی کوچی در مورد توجه به مقوله اقتصاد دریا محور در برنامه هفتم توسعه و همراهی مجلس با برنامه ها و اهداف سازمان بنادر و دریانوردی، بیان نمود: در لایحه برنامه هفتم توسعه، احکام خوبی از جانب دولت و وزارت راه برای سازمان بنادر و دریانوردی، گنجانده شده است و از این طریق جایگاه سازمان بنادر و دریانوردی را ارتقا خواهد یافت.
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، گستره های آبی در واقع بعنوان یکی از عناصر قدرت سیاسی و ظرفیتهای رشد اقتصادی ایران به حساب می آید به همین جهت کشورمان همواره بعنوان قدرت تأثیرگذار در جهان مطرح بوده است و الان این نقش می تواند با برنامه ریزی و طرح های نوظهور و روزآمد تقویت شود.
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل یکصد و دهم قانون اساسی و بعد از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست های کلی توسعه دریا محور را برای مبادرت به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.
بر اساس این ابلاغیه قوه مجریه موظف است با کمک مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه و با بسیج دستگاههای مسئول، برنامه جامع تحقق این سیاست ها را، شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرایی لازم در مهلت شش ماهه ارائه نماید.
منبع: hammashin.com
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب