رییس گروه مدیریت بیماری های زئونوز وزارت بهداشت اعلام كرد

افزایش موارد تب مالت پارسال

افزایش موارد تب مالت پارسال به گزارش هم ماشین، رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با تشریح علایم بیماری تب مالت، اظهار داشت: طی سال قبل متاسفانه بروز موارد با افزایش مواجه بود و بخش زیادی از مبتلا شدن به این بیماری هم به علت استفاده از فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه است و مهم می باشد که مردم در مصرف این فرآورده ها دقت کنند.


دکتر محمدرضا شیرزادی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به این که بروسلوز همچون شایع ترین بیماری های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از جهان است، به قابل انتقال بودن بیماری بین انسان و حیوان اشاره نمود و اظهار داشت: معمولا عفونت در انسان به تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا فرآورده های آنها وابسته است. تماس با حیوانات گرفتار سقط جنین و مصرف شیر آلوده یا فرآورده های آن مخاطرات اصلی در تب مالت هستند.
وی تصریح کرد: به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی از وقوع بیماری انسان و حیوانات در خیلی از کشورها، یا به علت فقدان تسهیلات تشخیص و گزارشی، تخمین دقیقی از میزان شیوع تب مالت در سطح جهانی وجود ندارد. علاوه بر این خیلی از موارد تب مالت در انسان خفیف بوده یا با تظاهرات بالینی غیرمعمول همراه شده که به درستی تشخیص داده نمی شود.
۳ راه انتقال بیماری تب مالت او درمورد راه های انتقال تب مالت، توضیح داد: انتقال از سه طریق اتفاق می افتد. راه اول از راه تماس مستقیم از طریق ملتحمه چشم (کونژنکتیو)، یا از راه تماس خراش ها و جراحات پوست با ترشحات، مواد دفعی یا بافت های حیوانات آلوده یا اشیاء آغشته به ترشحات عفونی است. راه دوم هم از راه مصـرف بافت ها، مواد غذایی یا مایعات حـاوی باکتری بروسلا مانند شیرخام و فرآورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه، خامه و سرشیر است. موارد تب مالت انسانی ناشی از گوشت و فرآورده های آن کمتر از استفاده از فرآورده های لبنی آلوده است.
به قول وی راه سوم انتقال بیماری هم به شکل تنفسی و از راه استنشاق ذرات عفونی معلق در آغل، اصطبل و لابراتوار است.
علائم بروز بیماری چیست؟ رئیس گروه مدیریت بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت در رابطه با علایم بیماری، اظهار نمود: علایم تا حد زیاد وابسته به نوع بروسلا است و بر مبنای شدت بیماری به اشکال حاد، تحت حاد، مزمن و موضعی ایجاد می شود. در نوع حاد بیمار گرفتار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن بخصوص درد پشت بوده و عرق شدید دارد. بیمار اشتهای خویش را از دست داده و از ضعف و سستی شکایت می کند. در نوع تحت حاد هم اغلب اوقات حالت تب دار اولیه وجود نداشته و آغاز آن بی سروصدا است ولی گاهی به دنبال مرحله تب دار حاد آغاز می شود و شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است.
او افزود: در نوع مزمن بیماری غالباً علایم پس از یک دوره تب دار برای سال ها باقی می ماند. در نوع موضعی هم باکتری های بروسلوز می توانند در اعضاء مختلف بدن ایجاد عفونت موضعی کند که شایع ترین اعضاء مبتلا شامل استخوان ها، مفاصل، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه، طحال، بیضه ها، کبد، کیسه صفرا، کلیه ها، پروستات و پوست است. امکان دارد عفونت موضعی به صورت همزمان در چند محل هم ایجاد شود؛ این شکل بیماری در اکثر موارد در ارتباط با نوع مزمن بیماری است.
وی ادامه داد: به صورت کلی بیماری به صورت حاد یا موذیانه شروع شده و با تب مداوم یا منظم با دوره های متناوب، تعریق فراوان بخصوص در شب، خستگی، بی اشتهایی و کاهش وزن، سردرد، درد عضلانی و درد عمومی بدن تظاهر می کند.
افزایش بروز تب مالت طی ۱۴۰۱ وی در مورد وضعیت بروز تب مالت در کشور، اظهار داشت: طی سال قبل متاسفانه بروز موارد با افزایش مواجه بود و آمار مبتلایان به حدود ۲۲ هزار مورد رسید. متاسفانه قسمت اعظم مبتلا شدن به تب مالت به علت استفاده از فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه است و این مورد مهم می باشد که مردم در مصرف این فرآورده ها دقت کنند.
شیرزادی با تکیه بر این که اساس جلوگیری از تب مالت، کنترل آن در جمعیت حیوانی است، اظهار داشت: در کنار اقدامات زیربنایی در رابطه با بهداشت دام، ارتقاء آگاهی مردم در مورد راه های انتقال و نظارت بر عرضه شیر و فراورده های لبنی بهداشتی و پاستوریزه، رکن دیگر مدیریت بیماری در جامعه است.
وی ادامه داد: سازمان دامپزشکی در برنامه سالیانه خود واکسیناسیون فراگیر گوسفند و بز را با واکسن Rev۱ انجام می دهد که دُز کامل آن در بره و بزغاله ها و دُز کاهیده آن در بالغین مورد استفاده قرار می گیرد. در جمعیت گاوی هم در واحدهای صنعتی برنامه تست و کشتار اجرا می شود و واکسیناسیون فراگیر گاوها و گوساله ها با واکسن IRIBA هم به اجرا در می آید.
او ضمن اشاره به اهمیت کنترل بیماری در جمعیت انسانی، بیان نمود: پیشگیری و کاهش بروز بیماری در انسان از راه آموزش بهداشت به منظور کاهش خطرات شغلی و بیماری های منتقله توسط محصولات لبنی آلوده و پاستوریزه کردن شیر و فرآورده های آن باید صورت گیرد.




منبع:

1402/04/12
07:29:28
5.0 / 5
655
تگهای خبر: سازمان , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.