مهر بررسی می كند؛

نقش روس ها در ابرپروژه ریلی

نقش روس ها در ابرپروژه ریلی هم ماشین: ایران و روسیه برای ساخت ابرپروژه ریلی رشت-آستارا به توافق رسیده اند و مقرر است این خط آهن راهبردی در مدت 3 سال راه اندازی شود.



به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، توسعه خطوط ریلی بین المللی در گسترش روابط تجاری بسیار اهمیت خواهد داشت و کریدور ریلی شمال به جنوب یکی از پروژه های مهم بین المللی و فراملی است که با اجرای چهار پروژه اولویت دار ریلی چابهار - زاهدان، شیراز- بوشهر- بندر عسلویه، درود - خرم آباد و همین طور رشت- انزلی - آستارا به سرانجام می رسد و با اتصال این حلقه های ریلی، راه آهن کشور به آذربایجان، روسیه و سپس اروپا متصل می شود.
خط ریلی رشت- آستارا با طول ۱۶۴ کیلیومتر یکی از با اهمیت ترین پروژ های ریلی است که بستری مناسب صادرات بین المللی است تکمیل کریدور شمال به جنوب به ویژه اتصال خط ریلی رشت - انزلی - آستارا به قدری حائز اهمیت و حیاتیست که حتی رهبری معظم انقلاب هم بر سرعت بخشی این پروژه تاکید داشتند. دغدغه مندی رییس جمهوری ایران در تسریع در اجرا و تکمیل این پروژه از یک سو و استقبال و اشتیاق مقامات روسی در این جهت از طرف دیگر سبب شده تا تکمیل پروژه ریلی رشت - آستارا به یک مطالبه فراملی تبدیل گردد.
اهمیت توسعه شبکه حمل و نقل کشور
کریدور رشت- آستارا پل ارتباطی کشورهای اروپایی با اقیانوس هند و خلیج فارس است. شبکه بزرگراه ها، مسیرهای دریایی و ریلی به طول ۷۲۰۰ کیلومتر، کریدور حمل و نقل بین المللی شمال- جنوب را تبدیل به کوتاه ترین مسیر ارتباطی (حدود ۳۵ تا ۳۷ روز) بین روسیه و هند می کند.
کریدور شمال جنوب دسترسی مستقیم بیشتری را به هند در آسیای مرکزی و روسیه می دهد و در عین حال به ایران امکان تبدیل شدن به هاب ترانزیتی منطقه ای را می دهد.
کریدور شمال - جنوب می تواند رقیبی جدی برای کانال سوئز در مبادلات تجاری بین شرق و غرب باشد. هزینه حمل کالاهای ترانزیتی از این مسیر، ۳۰ درصد نسبت به سایر مسیرهای منطقه ارزان تر است و زمان حمل و نقل کالاهای هندی به روسیه هم بوسیله کانال سوئز به نصف کاهش پیدا می کند. کریدور شمال جنوب که حتی قبل از جنگ در شرق اروپا و ناامنی بنادر روسیه در دریای سیاه، مورد توجه بود، با بحران انرژی و بحران غله ناشی از جنگ اوکراین، اهمیت ژئو راهبردی خودرا بیش از پیش نمایان تر کرد.
به طور کلی کشورهای آسیای مرکزی و جنوب قفقاز به شدت با کمبود فضا در توسعه روابط تجاری با یکدیگر روبه‏رو هستند و هرگونه فرصت برای توسعه روابط تجاری بین آنها به ویژه در عرصه حمل و نقلی با استقبال این کشورها مواجه شود.
مزیت های کریدور رشت- آستارا
تکمیل کریدور شمال- جنوب علاوه بر توسعه ترانزیت بین المللی و استفاده از ظرفیت های سرزمینی، یک منبع درآمد پایدار برای ایران است. پیش بینی می شود با عملیاتی شدن کریدور شمال- جنوب، ایران بتواند سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار درآمد از این مسیر ترانزیتی کسب کند که می تواند تا حدی وابستگی کشور به درآمدهای نفتی را کم کند.
ظرفیت ترانزیت کریدور شمال- جنوب ۳۰ میلیون تن در سال است، اما هم اکنون ایران از ۲ میلیون تن این ظرفیت بهره می برد.
اگر ایران به هدف خود در تبدیل شدن به هاب منطقه ای برسد، نیازی به خام فروشی مواد معدنی و نفتی نخواهد داشت و منافعی که از راه ترانزیت و گردشگری کسب می شود، کشور را از فروش مواد نفتی و معدنی خام بی نیاز می کند.
از این کریدور سالانه حدود ۲۵۰ میلیارد دلار محصولات هندی و چینی و آسیای شرقی به مقصد اروپا تراتزیت خواهد شد. پیش بینی شده سهم ایران در ترانزیت کالا حدود ۴ درصد و تولید حدود ۱۵ درصد باشد.
تکمیل و راه اندازی این طرح بزرگ بین المللی جایگاه ایران در اقتصاد بین الملل را از صادرکنندگی «مواد خام» به جایگاه «ترانزیت» تغییرخواهد داد.
این کریدور از مهم ترین مسیرهای ارتباطی اوراسیا با خلیج فارس است که باتوجه به نگاه دولت سیزدهم به دیپلماسی همسایگی و توسعه ارتباطات و مناسبات با کشورهای منطقه، می تواند نقش مهمی در ترانزیت کالاهای کشورهای منطقه ای و فرامنطقه‏ا‏ی ایفا کند.
استفاده از ظرفیت ترانزیتی کریدورها و نهادهای منطقه ای همچون سازمان همکاری شانگهای و… ازجمله اقدامات مهم دولت سیزدهم برای بسط دایره دیپلماسی اقتصادی و پیشبرد راهبرد تقویت ارتباط با منطقه و همسایگان در امتداد منافع ملی است
اسناد اجرائی شروع پروژه راه آهن رشت-آستارا بین ایران و روسیه نهایی شد
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در دیدارهای جداگانه با الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه و ویتالی ساولیف وزیرحمل و نقل روسیه اسناد همکاری دو کشور در ساخت راه آهن رشت-آستارا را نهایی کردند که این اسناد با حضور عالی ترین مقامات اجرائی دو کشور امضا خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان در این دیدارها افزایش همکاری ها و استفاده از ظرفیت موجود را در حمل و نقل ترکیبی با بهره گیری از حمل و نقل دریایی و ریلی بوسیله راه آهن کاسپین- رشت که به زودی تکمیل می شود را مورد تاکید قرار داد.
وی افزود: با تکمیل ۳۵ کیلومتر از مسیر ریلی رشت تا بندر کاسپین در آینده نزدیک، این بندر بوسیله شبکه ریلی، به بنادر جنوبی ایران در خلیج فارس خصوصاً بندرعباس متصل می شود که تحول مهمی در حمل و نقل ترکیبی با بنادر روسیه در شمال دریای خزر خواهد بود.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به میزبانی ایران از نخستین کشتی باری رو-رو روسیه، این ترددها را گام بزرگی در تجارت دریایی بین ایران و روسیه برشمرد و بیان کرد: تفاهم ایران و روسیه برای کشتی سازی در دریای خزر حائز اهمیت می باشد و توسعه حمل و نقل ترکیبی با ورود نخستین محموله ترانزیتی روسیه در سال قبل از مسیر کریدور بین المللی شمال – جنوب می تواند نوید بخش همکاریهای حمل ونقلی موثرتری باشد.
بذرپاش گفت: گسترش ظرفیت ترانزیتی مسیر دریایی بوسیله کریدورهای شمال جنوب در امتداد غرب دریای خزر و شرق دریای خزر می تواند بر کاهش ترافیک زمینی سنگین قفقاز نیز مؤثر باشد.
همچنین در این دیدارها ویتالی ساولیف وزیرحمل و نقل روسیه اظهار داشت: تکمیل کریدور ریلی شمال-جنوب از اهمیت ویژه ای برخوردارست که بوسیله راه اندازی راه آهن رشت-آستارا صورت می گیرد و روسیه عزم جدی برای تسهیل و کمک به ساخت این پروژه دارد.
جزئیات قرارداد ساخت راه آهن رشت آستارا
محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رییس جمهور با در گفت وگویی تلویزیونی با بخش خبری رسانه ملی با اشاره به جزییات قرارداد ساخت راه آهن رشت - آستارا اظهار داشت: خط آهن رشت آستارا عملاً تکمیل کننده گذرگاه ریلی حمل و نقل شمال به جنوب است که جنوب شرق آسیا، هند و خلیج فارس بوسیله ایران و قفقاز به روسیه وصل می شوند و از آنجا به خلیج فنلاند و در نهایت شمال اروپا وصل خواهند شد. نکته مهم هم این است که بسیاری از بارها در اروپا بوسیله شمال این قاره پخش می شود.
وی اشاره کرد: این پروژه از اولویت های اصلی سیاست خارجی دولت بوده و پیگیری آن هم دو دلیل راهبردی و اقتصادی داشته است.
جمشیدی اشاره کرد: همه کسانی که در عرصه مسائل راهبردی صاحب نظر بودند سال ها به درستی تذکر می دادند که دشمنان ما همچون آمریکا تلاش دارند خاک ایران را دور بزنند تا هیچکدام از خطوط مواصلاتی و حمل و نقل و حتی انرژی بوسیله خاک ایران عبور نکند و این باید باید شکسته می شد و برای همین یکی از راهبردهایی بود که دولت پیگیری کرد.
وی اضافه کرد: خطوط ترانزیتی مختلفی را در تلاش هستیم که از مسیر ایران عبور دهیم که یکی از این مسیرها همین مسیر شمال به جنوب است که ۷۲۰۰ کیلومتر مسیر ریلی است که حدودا ۱۶۲ کیلومتر یعنی فاصله رشت تا آستارا خط ریل نبود و استمرار در حرکت با مشکل مواجه می شود و ایران هم این ظرفیت را ندارد که بتواند از منافع اقتصادی بهره برداری کند برای همین ما بدنبال این بودیم که ارزش ژئوپلیتیک ایران را حفظ نماییم و این مساله را پیگیری نماییم.
جمشیدی افزود: مشاور امنیت ملی آمریکا در یکی از سخنرانی های خود در آمریکا اظهار داشت که ما بدنبال این هستیم جنوب آسیا را بوسیله جنوب خلیج فارس به رژیم صهیونیستی و از آنجا به اروپا و دریای مدیترانه وصل نماییم، پس آنها هم بدنبال این هستند که مسیر انتقال حمل و نقل را از جایی عبور دهند که ایران را دور بزند و اغراض سیاسی خودرا دنبال کند برای همین نگاهی که دولت و کشور دنبال کرد به لحاظ راهبردی کاملاً درست است.
وی درباره ی منافع اقتصادی این طرح هم اظهار داشت: این اتفاق موجب ایجاد اشتغال و تقویت جریان تجارت و حمل و نقل در کشور می شود.
وی افزود: زمانی که این پروژه تکمیل شود درآمد ارزی شایان توجهی برای ایران خواهد داشت.
نقش کریدورهای بین المللی در گسترش بازار حمل و نقل
به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، کریدور شمال-جنوب همچون مهم ترین مسیرهای ترانزیتی کشور است که نقش به سزایی در گسترش بازار حمل و نقل خارجی ایران خواهد داشت. اهمیت این کریدور از شروع شروع جنگ اوکراین دوچندان نیز شده است. با وجود درخواست دولت ها و بخش خصوصی ایران و روسیه اما اتصالات لجستیکی میان دو کشور همچنان تا سطح مطلوب فاصله دارد.
تنها گزینه ای که اکنون در کوتاه مدت می تواند بنادر شمال و جنوب کشور را بصورت ریلی و با حجم عملیاتی بالا به یکدیگر متصل نماید، اتصال شبکه ریلی به بندر کاسپین است. این پروژه که تا حالا ۷۲ درصد پیشرفت کلی و ۸۵ درصد پیشرفت در زیرسازی داشته جهت تکمیل معطل واریز تنها ۷۰۰ میلیارد تومان بودجه می باشد. طبق نظر هیئت های تجاری ایران و روسیه در صورت اتصال بندر کاسپین به شبکه ریلی توسط این خط، خیلی از مشکلات ترانزیتی حل شده و احجام عظیم بار ترانزیتی به کریدور شمال-جنوب ایران منتقل خواهد شد.
باوجود این که اهمیت این خط توسط دولت درک شده و در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ رییس جمهور مستقیماً دستور تامین اعتبار و راه اندازی این خط را داد، اما سازمان برنامه تا حالا از این دستور سرباز زده است. سوال اصلی این است که تا چه زمانی منافع کشور از کم کاری دستگاه هایی مانند سازمان برنامه و بودجه ضربه خواهد دید. در شرایطی که تقاضا برای کریدور شمال-جنوب ایران روند افزایشی دارد، لازم است تا کلیه دستگاه های ذیربط همچون سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی هرچه سریع تر نسبت به تکمیل حلقه های مفقوده این کریدور و در رأس آنها راه آهن رشت-کاسپین اقدام نمایند. در این بین همراهی و پیگیری سایر دستگاهها وا فراد مؤثری همچون استانداری گیلان و نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی مؤثر خواهد بود.
خبرگزاری مهر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

1402/02/29
15:30:19
5.0 / 5
619
تگهای خبر: آب , اشتغال , اقتصاد , بزرگراه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.