رئیس كمیسیون اصل ۹۰ مجلس خبر داد؛

ورود کمیسیون اصل ۹۰ به موضوع سامانه املاک و اسکان

ورود کمیسیون اصل ۹۰ به موضوع سامانه املاک و اسکان به گزارش هم ماشین، رییس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی از ورود این کمیسیون به عدم پیاده سازی سامانه املاک و اسکان آگاهی داد و اظهار داشت: عدم ارائه اطلاعات دستگاهها غیرقانونی بوده و هیچ توجیهی ندارد.



به گزارش هم ماشین به نقل از مهر، طبق تجربه تاریخی حداقل در یک دهه گذشته، با افزایش قیمت دلار، هزینه مسکن نیز با فاصله زمانی مشخصی سیر صعودی پیدا می کند؛ باید توجه داشت که این مساله طبیعتاً روی نرخها در بازار اجاره نیز مؤثر است. همین موضوع نگرانی ها درباب وضع بازار مسکن در بهار و تابستان سال آتی را شدت بخشیده است.
یکی از اقداماتی که در سالهای قبل با محوریت کمیسیون اقتصادی مجلس برای ساماندهی بازار مسکن انجام شد، اصلاح قانون مالیات بر خانه های خالی (ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات های مستقیم) بود که بعد از چندین ماه پیگیری، سرانجام در پاییز سال ۹۹ ابلاغ گردید. در این قانون، علاوه بر این که نرخ در نظر گرفته شده برای مالیات نسبت به گذشته از بازدارندگی بیشتری برخوردار شد، نظام اجرائی و شناسایی خانه هایی خالی نیز بصورت دقیق تعیین شد.
برای اجرای این بند قانونی، وزارت مسکن موظف به راه اندازی و تکمیل سامانه ای موسوم به املاک و اسکان شد تا اطلاعات مالکیت و سکونت مسکن تمام افراد شفاف شود؛ کارشناسان معتقدند تکمیل این سامانه علاوه بر فراهم ساختن پیش نیازهای لازم برای شناسایی خانه های خالی و دریافت مالیات از صاحبان آنها، ابزار دقیقی در زمینه سیاستگذاری و برنامه ریزی در زمینه مسکن را در اختیار تصمیم گیران قرار می دهد.
به طور مثال دولت برای ارائه تسهیلات و تدوین بسته های حمایتی بایستی بانک اطلاعاتی جامعی از وضعیت سکونت و مالکیت متقاضیان در اختیار داشته باشد و سامانه املاک و اسکان در صورت تکمیل می تواند تا حدودی این نیازمندی را پوشش دهد؛ «کاهش فشار تقاضای دلالی در معاملات قولنامه ای»، «شناسایی محل اسکان خانوارها»، «جمع آوری اطلاعات آماری در حوزه اقتصاد مسکن» و «سنجش عرضه و تقاضا و تراکم جمعیت مالک و مستأجر در مناطق مختلف شهر» از دیگر اهداف سامانه املاک و اسکان محسوب می شود.
میزان مالیات از خانه های خالی در ۱۴۰۱، کمتر از ۱.۵ میلیارد تومان!؟
با تمام این اوصاف، طبق آخرین آمار دولت در ۹ ماهه ابتدایی سالجاری، کمتر از ۱.۵ میلیارد تومان (!؟) از این محل درآمد مالیاتی داشته که خود نشان میدهد اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی با سر و شکل فعلی، در تنظیم رفتار بازیگران اصلاً نقشی نداشته است.
در همین رابطه داوود منظور، رییس سازمان امور مالیاتی می گوید: ما در ناموفق بودن اجرای طرح مالیات خانه های خالی مقصر نیستیم چونکه از تمام ظرفیت موجود استفاده کردیم اما مبنای اطلاعات خانه های خالی اشتباه بوده است و با خوداظهاری نمی توان مالیات از خانه های خالی گرفت. برای دسترسی به اطلاعات درست از خانه های خالی، باید از اطلاعات شهرداری ها استفاده نمائیم چونکه شهرداری ها اطلاعات تک تک واحدها را دارند.
کدام دستگاهها در اجرای قانون کارشکنی می کنند!؟
از قرار معلوم سامانه املاک و اسکان به عنوان بستر جمع آوری اطلاعات، هنوز هم در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته است. شواهد حکایت از این دارد که از اصلاح قانون به بعد، در یک مقطع زمانی طولانی برای تکمیل سامانه املاک و اسکان تنها به خوداظهاری سرپرستان خانوار خلاصه شد و در عمل دستگاه های مختلف نظیر شهرداری ها و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور حاضر به همکاری کامل و ارائه اطلاعات به این سامانه نشدند.
بنا بر اظهارات ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، هم اکنون اطلاعات مربوط به اقامتگاه مسکونی بیش از ۷۳ میلیون شخص حقیقی و حقوقی در سامانه املاک و اسکان ثبت شده است.
نوروزی درباب همکاری سایر دستگاهها برای بروز رسانی اطلاعات سامانه املاک و اسکان می گوید: «به عنوان نمونه سازمان ثبت اسناد و املاک از ۵ سرویس مورد نیاز سامانه، سه سرویس را در اختیار وزارت راه قرار داده و دو سرویس مهم دیگر مانند دفتر املاک الکترونیک را در اختیار سامانه قرار نداده است. تعدادی از شهرداری های کلانشهرها مانند تهران نیز اطلاعات بروز و برخط صدور پروانه ساختمانی و پایان کار را تا حالا به این وزارت خانه ارائه نکرده اند.»
با این حال، به سبب عدم تکمیل سامانه در موعد قانونی، کمسیون اصل ۹۰ مجلس به موضوع ورود کرد و اخبار غیررسمی حکایت از این دارد که این کمیسیون، به شکل جدی بدنبال پیاده سازی سامانه املاک و اسکان است.
ورود کمیسیون اصل ۹۰ به موضوع سامانه املاک و اسکان
نصرالله پژمان فر، رییس کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مهر پیرامون آخرین وضعیت سامانه املاک و اسکان گفت: پیگیری ها درباب سامانه املاک و اسکان ادامه دارد و دستگاه های مختلفی که در این مساله همکاری نمی کنند، باید پاسخگو باشند.
وی افزود: متأسفانه مقاومت هایی در بعضی دستگاهها نسبت به ارائه اطلاعات وجود دارد که این رویه غیرقانونی شمرده می شود، تلاش ما این است سامانه املاک و اسکان دراسرع وقت باتوجه به ضرورت های این سامانه با سرعت بیشتری تکمیل شود.
رئیس کمیسیون اصل نود قانون اساسی اشاره کرد: سامانه املاک و اسکان باید مدت ها قبل راه اندازی می شد و اکنون به صورتی در وقت اضافی قرار داریم و هیچ توجیهی درباب عدم تکمیل این سامانه پذیرفتنی نیست.
عزم جدی برای پیاده سازی سامانه املاک و اسکان وجود ندارد
به گفته پژمان فر، مشکلاتی در رابطه با پیاده سازی سامانه املاک و اسکان وجود دارد این است؛ اما مهم ترین مسئله به عدم وجود جدیت لازم مربوط است.
این نماینده مجلس در اختتام گفت: هنوز برای تعدادی از مسئولین، اهمیت موضوع روشن نشده است و کمیسیون اصل ۹۰ طی جلساتی با هیئت دولت، معاونین وزرا، استانداران، فرمانداران و بخشداران علت کندی را جویا شده است و به زودی سامانه فوق تکمیل خواهد شد.


منبع:

1401/12/24
13:22:30
5.0 / 5
657
تگهای خبر: ابزار , اخبار , اقتصاد , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
© تمامی حقوق معنوی سایت هم ماشین محفوظ و کپی برداری ممنوع می باشد.
    استفاده از مطالب سایت هم ماشین با ذکر نام و لینک منبع مجاز است.